Usuari:
Contrasenya:
Secció Espeleologia del CEF
Espeleologia Jose Manuel
Jose Manuel Expósito
telèfon626682128

Des de la secció d'espeleologia del Centre Excursionista Farners us animem a venir a les nostres sortides i compartir les vostres a través de la web.  Consulteu totes les sortides que organitza el centre a l'agenda.  També podeu posar-vos en contacte amb l'encarregat de la secció.  Salut i muntanya!

Què és l'espeleologia?  Del grec spelaion (cova) i logo (tractat). L'espeleologia és la ciència que estudia les coves, grutes o altres fenòmens càrstics, des de diferents punts de vista; formació, constitució, característiques físiques, formes de vida i evolució al llarg del temps. També s'anomena així l'exploració de les coves i avencs, activitat esportiva per a la qual cal un equipament tècnic adient i sovint certa preparació en escalada i submarinisme.

El francès Édouard-Alfred Martel (1859-1938), considerat el creador de l'espeleologia moderna, fou qui va iniciar les primeres exploracions científiques, i l'any 1895 fundà la Société de Spéléologie i llançà el butlletí periòdic «Spelunca». A Catalunya, Mossèn Norbert Font i Sagué és considerat l'introductor d'aquesta disciplina. La Federació Catalana d'Espeleologia atorga cada any el premi "Norbert Font i Sagué" als millors treballs espeleològics realitzats a Catalunya i a Espanya.

Giuseppe Dematteis, als anys 70 va descriure així l’espeleologia: ‘’L’espeleologia té coses en comú amb la ciència i altres en comú amb l’esport. És una activitat que requereix notables facultats físiques, però que al mateix temps no tindria sentit de practicar-se per aquest únic motiu, perquè com a esport, no és elegant, ni agradable ni posseeix l’esperit de la competició. Tenint en compte l’ambient en que es desenvolupa, fred, humit, fosc i fangós, la màxima satisfacció que aquest suposat esport subterrani podria proporcionar seria la de tornar a la llum del sol. Aquest bell moment ho compensaria tot. Qui practiqui l’espeleologia com a un esport pur hauria d’anar a visitar un psiquiatre, i el mateix podria dir-se de qui penetra als avencs per batre marques de profunditat o de velocitat. Un autèntic espeleòleg/a penetra a les cavernes perquè el que veu i descobreix en elles l’interessa i l’apassiona. Per això l’espeleologia és també una ciència, però en el sentit més ampli de la paraula, o sigui, un desig de conèixer, de descobrir el que està ocult.’’ Giuseppe Dematteis, 1975

Avui en dia, els que practiquem l’espeleologia, ho fem bàsicament com a esport, i no visitem el psiquiatre (o si?), però és cert que tenim dins l’inquietud de descobrir el que està amagat als ulls de la gent, de descobrir racons secrets i extraordinaris de la naturalesa més aprop del que ens podríem imaginar, i per que no, al final, després de posar-nos a prova a nosaltres mateixos, en un lloc tan diferent del que vivim, tornar a veure la llum del sol.

Els avencs més profunds dels Països Catalans
Les coves més llargues de la terra
Els avencs més profunds de la terra
Les coves més llargues dels Països Catalans
26 sortides d'Espeleologia
Parc Prehistóric de les Coves del Toll
7 de Novembre de 2021
Ruta de l'exili (La Vajol)
6 de Maig de 2018
Búnquers del Montperdut
15 de Octubre de 2017
Visita a la Mina Saragossa de Queralbs
28 de Maig de 2017
Cova des Coloms i Cova Polida (Menorca)
22 de Novembre de 2016
Cova Bora Tuna
23 de Octubre de 2016
Visita als búnquers de Martinet
22 de Maig de 2016
Bauma del Teixidor, Bufadors i Salt del Mir
5 de Juliol de 2015
Mina de Petroli / Fonts del Llobregat
8 de Juny de 2014
Mines de Celrà
20 de Octubre de 2013
Cova de l'Espluga de Francolí
9 de Juny de 2013
Mines de Cercs
27 de Maig de 2012
travessa S1-Santa Elena -1180
2 de Gener de 2012
Cova de les Grans Canaletes
12 de Juny de 2011
Coves del Salnitre
19 de Setembre de 2010
Cova de les Encantades (Queralbs)
20 de Juny de 2010
Coves d'Annes i Fou de Bor
15 de Novembre de 2009
Mines de Sal de Cardona
14 de Juny de 2009
Veure totes +
Llicència federativaGaleria fotogràficaRocòdrom del CEF
Agraïments Metomuntanya Descomptes Incendis

Ens trobaràs a:

homeC/Malva, 53 17430 Santa Coloma de Farners
horariDimecres de 18h a 20h i divendres de 22h a 23:30h
mailcentre@cefarners.catWikiloc
santa Coloma Farners FEEC
copyrightCentre Excursionista Farners 2021